UZMAN GÖRÜŞÜNÜN İÇERİĞİ
Özellikle İş Mahkemelerinde, “UZMAN GÖRÜŞÜ” nün önemli bir ispat vasıtası olacağı kuşkusuzdur.UZMAN GÖRÜŞÜ’ne başvuran taraf iddiasını yasal bir delil ile güçlendirmiş olacaktır.
İş davalarında İŞ KAZASI MADDİ TAZMİNAT VE ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARINDA HAK SAHİPLERİNİN AÇTIĞI DAVALARDA “UZMAN GÖRÜŞÜ”nün önemi büyüktür.İş Mahkemelerin de işinin uzmanı ve yeterli tecrübeye sahip olmayan ve güncel Yargıtay içtihatlarını gözetmeyen ve İş Mahkemelerin de vekillik dahi yapmamış kişilerin “bilirkişi olarak” tayini neticesinde hatalı ve yetersiz bilirkişi raporları sık sık verilmektedir.Bu durumlarda, tarafların öncelikle bilirkişi raporunu bir bilen uzmana inceletmeleri ve eksikliklerin tesbiti halinde bilirkişi raporuna itiraz etmeleri gerekmektedir.
Devam eden yargılamada, yasalara ve Yargıtay içtihatlarına Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun yerleşmiş içtihatlarına uygun ve Yargıtay’ın benimsediği tazminat hesaplama yöntemince düzenlenmiş uzman görüşü raporu ile yerel mahkemece seçilen bilirkişinin tanzim ettiği bilirkişi raporundaki eksikliklerin tespit olunması, olması gereken güncel tazminatın hak kayıplarını gideren bilimsel mütalaayı içeren YARGITAY DENETİMİNE ELVERİŞLİ UZMAN GÖRÜŞÜ ile bilirkişi raporları arasında OLUŞAN FARKLILIĞIN SEBEBLERININ GÖSTERİLMESİ neticesinde yerel mahkemenin yeniden bilirkişi tayin ederek raporlar arasındaki farklılığın giderilmesine karar vermesi sağlanacaktır.
Bu durumda mahkeme itiraz süresi içinde yapılan itirazı ve giderek uzman görüşü-raporunu değerlendirerek, yeni bir bilirkişiye dosyanın verilerek önceki rapordaki eksikliklerin tamamlanmasını ve yetersiz bilirkişi raporundaki hususların tamamlanmasıyla yargıtayca benimsenen yönteme uygun rapor tanzimi yoluna gidilmesi sağlanmış olacaktır.
UZMAN GÖRÜŞÜ MAHKEMEYİ BAĞLAR MI?
Bilirkişi raporu ve Uzman Görüşü–Uzman Mütalaası takdiri delillerden, olup her ne kadar mahkemeyi bağlamaz ise de;
hukuksal sorunun çözümünde hakime yardımcı olacak UZMAN GÖRÜŞÜ’nün bilirkişi raporuyla çelişmesi halinde ve yargıtay içtihatlara uygun olarak farklılıkları göstermesi durumunda mahkemenin bu çelişkiyi gidermesi gerekmektedir.
Uzman Görüşü –Bilimsel Mütalaa;
İş Kazası ve Meslek Hastalığından Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları işçinin uğradığı iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan cismani zararların tazmini için maddi tazminat davalarında talep olunan geçici iş göremezlik ve sürekli iş göremezlik dönemine ait maddi zararların hesaplanması ve ölümlü iş kazası ve trafik kazalarında geride kalan hak sahipleri eş çocuklar anne ve babanın maddi tazminatlarının hesabında buyük önem arzetmektedir.
Kısacası, UZMAN GÖRÜŞÜ, maddi tazminat davalarında bilirkişilik müessesesinin yetersiz kalan yönlerini giderebilecek çok önemli yasal bir alternatif olacaktır.
Uzman Görüşü’ne değer verilmesi ve raporlar arasındaki çelişkinin giderilmesi hakkında Yargıtay Kararı;
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi
2015/10467 E. 2016/5052 K.
Taraflar arasında görülen davada … Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 21.05.2015 tarih ve 2014/126-2015/77 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davalının 24/04/2012 tarih, 2012/02870 sayılı 1, 2 ve 3 no’lu tasarımlarının yenilik ve ayırt edicilik vasıflarına haiz olmadığını ileri sürerek, tasarımların hükümsüzlüğü ile sicilden terkinini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacı iddialarının yersiz ve ispattan yoksun olup, müvekkili tasarımlarının yeni ve ayırt edici olmadığını ispata elverişli bulunmadığını, tasarımların tescil şartını taşıdığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, toplanılan deliller, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, dava konusu tasarımların genel karakter, detay özellikleri itibariyle zaten daha önce sunulmuş tasarımlar kapsamında kaldığından yeni ve ayırt edici olmadığı, davalı tarafça bilirkişi raporundan sonra sunulan uzman raporuna itibar edilmediği zira, uzman raporunda, bir takım detay farklılıklarının öne çıkartıldığı buna göre, karşılaştırılan sonraki tarihi taşıyan tasarımla aradaki farkların ortaya konduğu oysa, daha sonra tescillenen bir tasarımın önceki tasarımın yani dava konusu tasarımın yeniliğini bozamayacağı gerekçesiyle, davanın kabulü ile 2012/02870/1, 2, 3 sıra no’lu çoklu tasarımların hükümsüzlüğü ile sicilden terkinine karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
1-Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmaması ile dava konusu … no’lu çoklu tasarım belgesi ile tescilli 3 no’lu tasarımın yenilik ve ayırt edicilik vasfına haiz olmadığının belirlenmiş olmasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Dava, davalı adına çoklu tasarım belgesi ile tescilli tasarımların hükümsüzlüğü istemine ilişkin olup, mahkemece benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda dava konusu çoklu tasarım belgesinde yer alan 1 ve 2 no’lu tasarımların da hükümsüzlüğüne karar verilmiştir. Ancak, davalı tarafça bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi verilmiş ve ekinde uzman görüşüne dayanılmıştır. Bu durumda, mahkemece, uyuşmazlık konusu 1 ve 2 no’lu tasarımlar bakımından davalının rapora itirazlarının karşılanması ve bilirkişi raporu ile uzman görüşü arasındaki çelişkinin giderilmesi için 6100 sayılı HMK’nın 293. madde hükümleri de nazara alınmak suretiyle inceleme ve değerlendirme yapılarak sonucuna göre bir karar vermek gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 04.05.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.