Konu: Destekten yoksun kalma tazminat hesaplarında kullanılan aktüeryal yöntem,
Av. Fahri TAN
Bilindiği üzere;
6704 Sayılı kanun ile Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamındaki tazminatların Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında yer alan usul ve esaslara tabi olması öngörülmüştür.
Bu itibarla, aktüeryal hesaplama yönteminin güncel bir konu olması nedeniyle çok ayrıntı içeren bu konuda kısa bir bilgilendirme yazısı paylaşma gereği doğmuştur.
6704 sayılı Kanunun 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik getiren 3, 4 ve 5. maddelerine göre motorlu araçlar için yaptırılan zorunlu sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarında zarar görenler tarafından açılacak tazminat davalarında hesaplama yöntemindeki değişikliklerin bilinmesi son derece önem taşımaktadır.
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ekinde bulunan “Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Hesaplaması” ve “Sürekli Sakatlık Tazminatı Hesaplaması” başlıklarında yer alan aktüeryal hesaplama teknik ve yöntemlerine göre hesaplama yapılması ilişkin “6704 sayılı Kanun” 26.04.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmakta ise de;
Barolar Birliği ve Ankara Barosu tarafından “KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARININ” yasalara aykırı fıkralarının yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’da dava açılmıştır.
1-)Yeni Trafik Sigortası Genel Şartları
14 Mayıs 2015 gün 29355 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak 01 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe konulan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Trafik Sigortası Genel Şartları ve eklerinde yer alan destekten yoksun kalma ve bedensel zararlar nedeniyle tazminat hesaplama yönteminde değişiklikler kabul edilmiştir.
Genel Şartlar’ın A.5.maddesinin (ç) bendinde:
Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı: Üçüncü kişinin ölümü dolayısıyla ölenin desteğinden yoksun kalanların destek zararlarını karşılamak üzere bu genel şart ekinde yer alan esaslara göre belirlenecek tazminattır.
Genel Şartlar ekinde yer alan koşullar;
Ek: 2’de destekten yoksun kalma tazminatının,
Ek: 3’de sürekli sakatlık tazminatını nasıl hesaplanacağı açıklanmıştır.
2-)Tazminat Hesaplarının Nasıl Yapılacağı Konusu
Destek tazminatının nasıl hesaplanacağına ilişkin Genel Şartlar ekinde, destek süresi ile aktif ve pasif çalışma sürelerinin Hazine Müsteşarlığı’nın belirleyeceği esaslara göre hesaplanacağı yer almış olup;
Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan genel şartlar içinde aktüaryel teknik ve yönteme göre maddi zarar hesabına hesaba esas alınacak üç önemli parametre bulunmaktadır.
a) Teknik faiz
b) TRH-2010 yaşam tablosu
c) Devre başı ödemeli belirli süreli rant formülü
I) Teknik Faiz
“Raporun düzenlendiği tarihte bilinen son gelir üzerinden her yıl için %10 artış ve yine her yıl için %10 oranında iskonto yerine” teknik faiz olarak %1,8 kullanılması öngörülmüştür.
II) Yaşam Tablosu (TRH 2010)
“PMF 1931 tablosu yerine”
III) Aktüeryal metod ile hesaplama da yaşam tablosu olarak TRH 2010 tablosu kullanılması gerekmekte ise de;
TRH 2010 Tablosu sadece muhtemel bakiye yaşam süresinin tespitinde nazar alınmamakta olup, bakiye ömür süresince her yaşın ayrı ayrı hayatta kalma ihtimali de değerlendirilmektedir.
3-)Hazine Müsteşarlığı Tarafından Hazırlanan Genel Şartlarda Açıklanan Aktüeryal Teknik ve Yönteme göre Maddi Zarar Hesaplamalarında Gözetilecek Hususlar
Örnek (1)
55 yaşında kaza geçiren ve malül kalan kişinin 60 yaşına kadar zarar gördüğü 5 yıllık zarar süresinin %1,8 teknik faiz ve TRH 2010 yaşam tablosundan yararlanmak suretiyle her yaşın hayatta kalma ihtimali ve her yaşın zarar gördüğü aktif ve pasif yaşam süresine göre hayatta kalma ihtimalinin tesbiti;
55 yaşındaki bir kişinin 55 yaşında hayatta kalma ihtimali = 55/55 = 1
•1 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 56/55 = 97,40%
•2 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 57/55 = 94,70%
•3 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 58/55 = 92,00%
•4 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 59/55 = 89,30% olup,
Aktüeryal metotta her yaşın yaşam olasılığı dikkate alındığında, 55-60 yaş arasında 5 yıllık işleyecek aktif devre zarar süresi 4,734 yıllık süreye karşılık gelmektedir.
Örnek (2)
Örneğin 40 yaşındaki kişinin 20 yıllık zarar hesabında (60 yaşına kadar devam edecek zarar) TRH 2010 Erkek tablosuna göre, 40 yaşındaki kişinin 20 yıl süreyle hayatta kalma şansı;
40 yaşındaki bir kişinin 40 yaşında hayatta kalma ihtimali = 40/40 = 1
•1 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 41/40 = 98,06%
•2 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 42/40 = 96,14%
•3 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 43/40 = 94,25%
•4 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 44/40 = 92,37%
•5 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 45/40 = 90,49%
•6 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 46/40 = 88,62%
•7 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 47/40 = 86,77%
•8 sene sonra bu kişinin hayatta kalma şansı = 48/40 = 84,93% olup, 20 yıl sonraki hayatta kalma şansı ise 64,26% olup, aktüeryal metotta yaş ve süre arttıkça yıl çarpanı peşin değer katsayısı azalmaktadır.
Toplam 20 yıllık işleyecek aktif devreye karşılık gelen peşin değer faktörü 16,43 olmaktadır.
Örnek (3)
Destekten yoksunluk tazminatı hesabı;
Eş ve çocuk bakımından her yaşın hayatta kalma ihtimali ve çocuğun k destek gördüğü süre ve çocuğun destekten çıktığı süre sonunda, eşin /annenin yaşı ve hayatta kalma ihtimali ayrı ayrı değerlendirilmek suretiyle hesaplama yapılmaktadır.
Bu hesaplamada kullanılan formül:
Yıllık gelir x {(N şimdiki yaş (Eşin rapor tarihindeki yaşı) — N çocuğun destekten çıktığında eşin yaşı ) / D şimdiki yaş , eşin rapor tarihindeki yaşı)} x Eşin destek oranı + yıllık gelir x {(N çocuğun destekten çıktığında eşin yaşı – N destek süresinin bittiğinde eşin yaşı) / D şimdiki yaş, eşin rapor tarihindeki yaşı} x (anne destek oranı) x kusur oranı
Diğer yandan, aktüeryal yöntemde maddi zarar hesabında rapor hesaplama tarihindeki resmi evraklara göre belirlenen ücret nazara alınarak işlemiş ve işleyecek devre zarar hesabı yapılmakta ise de;
aktüeryal hesaplamalarda teknik faiz hesabı nedeniyle her yıl için ayrı ayrı %10 artış ve %10 iskonto katsayıları nazara alınmamaktadır.
Teknik faizin önceki yıllarda %3 olarak uygulanmakta olduğunu hatırlatalım. Teknik faizin %3 olması durumunda peşin değer faktörü sayısı azalmakta olup, tazminat miktarları daha düşük belirlenmektedir.
Pasif devre hesaplamalarında ise 60 yaş sonrası bir an için 75 yaşa kadar sürecek pasif devre yaşam süresinde 15 yıllık %10artış ve %10 iskonto katsayısı yerine, aktüeryal hesaplamaya esas alınacak peşin değer sayısı;
TRH 2010 yaşam tablosu ve teknik faiz %1,8 esas alındığında;
{(a x,n = (Nx – Nx+n) / D x N60-N75 / D60}) = 7,18 katsayısına isabet etmektedir.
Aktüeryal yöntem ile Yargıtay’ca benimsenen progresif rant yöntemine göre zarar hesaplarına ilişkin karşılaştırmalı bir rapor örneği imkan bulursak gelecek yazımızda ele alınacaktır.
SONUÇ: Aktüeryal hesaplama yöntemine göre tanzim olunacak bir raporu denetlemenin ve tabloları izlemenin ve rapordaki maddi hataları belirlemenin ve formüllerinin doğruluğunu basit bir çarpma bölme ile tesbit etmenin mümkün olmadığı görülmektedir.
Diğer yandan PMF tablosu yerine TRH 2010 Tablosunun kullanılması bakiye ömür süresinin uzamasın sonucu tazminat miktarının da artacağı şeklinde yanlış bir algıya neden olmakta ise de, aktüaryel hesaplama yönteminde bakiye yaşam süresinin uzun olması zarar görenlerin tazminatlarında herhangi bir artış etkisi yapmamakta, aksine muhtemel hayat süresinin artması(TRH 2010 tablosunun kullanılması) aynı zamanda tazminata uygulanan iskonto süresinin artması ve teknik faiz hesabı uygulaması neticesinde hesaplanan maddi tazminat zarar gören aleyhine azalmaktadır.
Av. Fahri TAN